tisdag 31 maj 2011

Färgar håret

Sitter just nu och väntar på att jag ska skölja ur mitt hår. Vanja har hjälpt mig färga mitt hår, mahogny brun tror jag att det är. haha.
Nu ska jag skölja ur.. återkommer KANSKE med en bild. :)

Framme

Vi kom till Järpen tillslut. Som jag misstänkte så var inte jag och Emil iväg redan kl 8 imorse men däremot så kom vi os iväg där vi halv nio tiden vilket var helt OK. Resan gick bara fin fint. Vi plockade ju upp mamma i Åsele och vi fick en extra passagerare då en äldre dam inte hade kollat så bussen hon skulle åka med gick. Hon åkte från Rusksele och skulle byta buss i Åsele men den bussen som hon skulle byta till har bytt tid så den går inte den tiden som den alltid har gjort vilket blev lite tokigt för en stackars tanten. Men snälla som jag och mamma är så fick hon åka med oss då vi lix skulle till Östersund. Det var en trevlig tant som pratade med Emil och höll han i handen och ja.. jag tror att de hade det ganska bra där bak i baksätet. :)
När vi shoppat färdigt i Östersund så körde vi en genväg till Järpen. Vi körde över frösön och det var riktigt vackert efter den vägen alltså. Wow! Jag skulle kunna tänka mig att bo på t.ex Rödön. Ja Tack! :)

Nej usch vad klockan har blivit mycket.. nu IGEN!!
Nu ska jag sussa sängen.. hoppas inte jag ligger på golvet imorgon när jag vaknar.. jag har ett hål i min luftmadrass som jag har försökt tejpa igen men jag gissar att det håller dåligt.. måste köpa riktig laga-håll-lapp imorgon.

Sov Gott

söndag 29 maj 2011

Packat och klart

Nu har jag packat det vi ska ha med oss och burit ut nästan allt till bilen så imorgon ska vi försöka ta oss iväg vid 8 men vi får väl se hur det ska gå.. haha. Nej men det kommer förmodligen gå bra för jag är jätte taggad! Jag tror det blir en jätte bra vecka det här. :)

________

Jag är ganska säker på att lilleman har en tand på G för han är riktigt gnällig, eller det är han egentligen inte heller.. han vill bara inte ligga på golvet och inte sitta i gå-stolen vilket han brukar älska men inte nu.. han har dessutom varit svår att lägga nu två kvällar i rad. Sen så suger han och biter på allt lite mer än vanligt. Tutten äter han på hela tiden!
Idag när jag kände i munnen så var det vasst i överkäken så där är det garanterat tänder på G. Spännande med tänder men oj vad jag kommer sakna hans tandlösa leende!

Nej, nu är det sängdags.. på riktigt.. måste ju upp imorgon!
Ha en bra vecka!

Morsdag

Min allra första morsdag idag och den blev bortglömd.. typiskt.
Johan undrade vad som var fel imorse när jag steg upp för jag var väl lite sur och grinig sådär som bara vi tjejer kan.. och då sa jag "jag fick ju inge fika på sängen!".. "Oj, förlåt.. förlåt gumman!". När jag satt och fika framför tv:n så satt Johan och Emil i köket och rita.. jag fick ett jätte gulligt kort av mina favorit pojkar så då kändes det bra igen. :)
Tur att det är många morsdagar kvar att fira så nästa gång kanske jag får fika på sängen. :)
Jag är nöjd ändå!

-----------------------------------

Nej, nu måste jag fika och sen packa resten av grejerna som vi ska ha med till Järpen!
Ha en bra dag och grattis alla ni andra mammor. Hoppas ni får en fortsatt bra dag!



Nu bär det snart av..

Ja, det börjar dra ihop sig. På måndag åker jag och Emil till Järpen för att vara med då lillebror Dennis tar studenten. Jag ser verkligen framemot att åka ner. Ska bli så himla roligt. På torsdag kommer vi hem.
På fredag hade Emil fått en ny tid för vaccination.. men vi måste nog skjuta på den lite till eftersom Johans pappa ska vara barnvakt på fredagkväll.. Det blir ju kanske inte så bra om nu Emil får feber och blir gnällig. Vi ska nämligen se Magnus Betnér och Aron Flam (har ingen aning om vem det är men förhoppningsvis är han bra) och det kommer också bli toppen. Storebror och Anneli kommer också hit och ska se Magnus.
Resten av den helgen ska vi packa alla grejer som ska med hem till Norsjö och jag har börjat skriva en lista på sånt som vi måste ha med oss hem och det är inte lite grejer!! Gud vad jobbigt det helt plötsligt började kännas. Jag kommer ju måsta flytta alla mina blommor vilket känns jätte jobbigt plus att några av blommorna är jag ju rädd om. Hur kommer de klara av att flyttas? Sen så behöver vi ju typ allt från köket med oss hem eftersom det inte finns nånting sånt hemma som nån inte använder och ja.. usch! Massor med kläder ska ju också med hem.. typ hela garderoben.. Åh.. så jobbigt!
Men men.. det blir väl förhoppningsvis bra när vi väl är på plats i huset.

Nu borde jag verkligen gå i säng!

fredag 27 maj 2011

Långpromenad

Vi har varit på en promenad nu på morgonen tillsammans med grannen och hennes dotter. Det var som vanligt riktigt trevligt och det är så mycket roligare att promenera då man har sällskap. Sen blev ju bjuden på fika hos de så vi ska bara äta lunch och sen gå över. Om jag inte hade det så osnyggt här hemma så kanske man skulle våga bjuda över de men men..
Jag ska försöka hinna dammsuga och städa Texas kattlåda idag. När jag har gjort det får jag känna mig ganska nöjd i alla fall. :)

Jag och Emil gick på en långpromenad även i onsdags. Då vi hade varit på BVC bestämde vi oss för att åka till Johan och parkera bilen där och sen gå in till stan och spana in lite folk. Det tog 2 1/2 timme att gå fram och tillbaka. Det kändes i benen sen på kvällen kan jag säga. Haha.

Nej.. nu ska vi äta.
Ha en bra helg!

Header 2

Som jag skrev i mitt förra inlägg så hade jag ju lagt in en bild som header och det var den här.. Då lilleman äter på glasbordet.


Men som vanligt så gick jag ju inte i säng då jag borde ha gjort det.. jag skulle ju "bara tvär" prova göra en bra header.. den blev väl inte jätte bra men den bästa jag har gjort hittills. ;)

NU säger jag sov gott!

torsdag 26 maj 2011

Header

Ja, som ni ser så har jag lagt till en bild där uppe.. jag vet inte om det är det som kallas header eller..? I alla fall så skulle jag vilja kunna göra fina headers.. men ja.. jag vet inte riktigt hur man gör. Antingen får jag be nån om hjälp eller så får jag prova mig fram.
Den här tjejen är i alla fall super duktig på att göra fina headers.
Hon har ju faktiskt erbjudit sig att hjälpa mig så jag kanske borde slå till. :)

Bilden som jag har som header just nu är ju en ganska söt bild på Emil då han försöker äta upp glasbordet som vi har och som för övrigt ska bort så fort som möjligt för det är inte barnvänligt för fem öre! Så om nu nån är sugen på ett glasbordet så är det bara att komma och hämta det! :)

Jaja.. Nu borde jag ju ta och leta åt sängen!
Sov gott och dröm söta drömmar.

onsdag 25 maj 2011

BVC

Idag har vi varit på BVC och det var tänkt att lilleman skulle få 5-månadersvaccinet idag men då han är förkyld så skippade vi det idag och tar det nästa vecka istället. Och ja.. han är en månad efter med vaccineringarna för bvc-sköterskan hade tänkt lite fel men det gör ju ingenting.
Läkaren var där idag och allt såg då bra ut vilket känns skönt.
Sen så har han ju vuxit sen sist.
Han väger nu så mycket som 7800 gram och är konstigt nog kortare är förra gången.. nej men jag vet inte vad jag lyssnade med förra gången.. för jag trodde att han var 71 cm lång men det var han inte.. haha. Idag var han i alla fall 68 cm. Om jag såg rätt så var han 67 cm förra gången. Gissa om jag blev förvånad då jag såg att han "krypmt" sen sist. Haha.. Aja.. tur att det var jag som var virrig, som vanligt alltså. :)

Nej.. jag kanske borde göra mig redo för sängen nu.
Sov så gott!

tisdag 24 maj 2011

6 Månader!

Tänk vad sex månader går fort!
Min prins bara växer och utvecklas hela tiden.. vilket förstås är roligt. :)

Här är lilleman endast en dag gammal

:)

Nu har den lilla bebisen blivit en bebis som kan nypas, HÅRT! :)

Min älskade lilla prins.

"Gung, gung"

"Det är inte kul att gunga mamma.."

Snygg solhatt har han fått och en smarrig fisk. :)

Oj vad jag älskar den här lilla människan!


-------------------------------------------------

Nu ska jag baske mig gå i säng i vettig tid!
Sov så gott!

måndag 23 maj 2011

Fotografering!

Det gick ganska bra att fota lilleman idag. Han skulle ha behövt sova en timme innan vi åkte men det fanns inte riktigt tid för det men som sagt. Det gick ganska bra ändå. Det som är svårt är ju att kunna välja ut bara nån bild. Synd att det är så dyrt att gå till en riktig fotograf.. men det känns som att det kan vara värt det. :)

Här kommer några av bilderna:

Lilleman var lite grinig här på slutet så det var svårt att få nån bra bild av oss alla tre.




Allting ska in i munnen..

Det är jobbigt att vara hos fotografen.










Solsemester

Jag skulle så gärna vilja åka på en solsemester nån gång. Det har jag aldrig gjort.. jag tycker ju inte att det är speciellt kul att flyga så därför vill jag åka nånstans som det inte tar så lång tid till och därför tror jag på Turkiet, http://www.turkietresor.se/ Turkiet ska ju dessutom vara barnvänligt vad jag har hört. :)

Drömma kan man ju alltid! :)

lördag 21 maj 2011

Fotografering

På måndag kl 14.30 ska vi åka till Sandro.nu och fota lilleman. Åh, det ska bli så himla roligt med riktigt fina bilder på våran lilla prins. Men jag undrar vad han ska ha för kläder.. Ska man kanske ha med sig fler olika ombyten eller? Det kommer bli toppen i alla fall! :)

____________________________________________________________

Det blev ju Norsjö i alla fall. Men men.. jag överlever väl ändå..

Nu ska jag och mina päron se "the pacifier". Den filmen är ju så himla bra. Om ni inte har sett den så borde ni se den. :)

Ha en bra kväll!

torsdag 19 maj 2011

Kulturnatta

Jag vill vara på kulturnatta nu på lördag men hur ska det gå till? Vi ska nog hem till Norsjö i helgen.. Jag vill inte hem tror jag. Är ju väldigt sällan som jag/vi faktiskt är i Umeå på helgerna och när det nu faktiskt är nånting här i Umeå som jag skulle vilja gå på så skulle det ju vara roligt om vi kanske kunde vara hemma i helgen.. men den chansen är nog inte så stor..

Jaja.. vi ser väl..

Ha en bra kväll!

onsdag 18 maj 2011

Gulligt!

http://thehanoi.blogg.se/skokartong/2009/january/en-ra-cool-ka-ttbild.html#comment

..så himla sött alltså. Råkade hitta den här bloggen då jag sökte på "tecknade giraffer" på google. Konstigt men så är det.
Nu måste jag ta hand om min son. Vi hörs!

tisdag 17 maj 2011

Hallå?

Vart har alla mina läsare tagit vägen? :)

måndag 16 maj 2011

Förlossningen

Jag sitter här i soffan och tittar på lite bilder från förlossningen.. det är så fruktansvärt overkligt att för snart sex månader sen föddes världens finaste pojke och hur klarade jag egentligen av att föda barn? Det är ju svårt (eller nej, egentligen inte för kroppen gör som den vill) och det gör förbannat ont. Men det är ju värt varenda stygn och värk. Men som jag sa.. för snart sex månader sen!!! Shit pommes.. vart tar tiden vägen? Det går alldeles för fort.. jag hinner knappt med. Han fyller snart ett år! haha.. ja, jag har nog lite ångest och panik över att min bebis växer så fort. Jag har redan börjat fundera på det här med syskon. Haha.. egentligen tror jag mest att det är för att Emil växer så fort. Jag saknar bebisEmil.. då man kunde hålla i han och mysa med han. Nu sitter han inte still en sekund. :)
Nej men allvarligt talat, självklart ska grabben få ett syskon men egentligen vill jag inte det riktigt än. Som ni alla kanske redan vet så var Emil planerad och det tog tid innan han blev till. Det tog ca tre år innan vi fick det där efterlängtade plusset och nu har jag börjat tänka på det där igen.. tänk om det tar lika lång tid innan nästa bebis blir till.. tänk om vi visste att det skulle ta 3 år igen, då skulle vi kunna skippa allt vad preventivmedel heter.. då skulle Emil vara 3-4 år när han får ett syskon vilket jag tror är ganska lagom.. men bara för att vi inte skulle skydda oss skulle det ju förstås gå på första försöket.. haha. Nej, klart att vi ska vänta. Dumt att chansa. Ni behöver inte oroa er.. Johan ska ha fått jobb och om vi nu har flyttat så vill ju gärna jag också ha fått ett jobb innan vi börjar försöka igen. Men nu till en annan fråga.. vågar man skaffa fler barn? Inte för förlossningen utan mer för att.. kan man verkligen få fler än ett perfekt barn? Ja, för förlossningen också.. gruvar mig redan till nästa gång!

oj.. nu borde jag nog gå i säng.. Jag ska "bara".. fika, städa, duscha, byta gardiner, se ett avsnitt av gossip girl.. nej nu skojade jag igen.. men många gånger ska jag "bara" gör det och det och helt plötsligt har jag gjort massor med saker som jag lika gärna kan göra på dagen då man faktiskt ska vara vaken!

Ja jisses vad jag svamlar på. Jag borde fika nu och sen gå i säng.. ska nog göra det.
Sov så gott kära vänner!

P.s "gossip girl" är en jätte bra serie! Finns att se gratis på www.uwatchgossipgirl.com

Så himla fina bilder!
Önskar att jag också kunde fota sådär. Det är ju så dyrt att gå till de som faktiskt kan. Jag kanske borde göra ett seriöst försök nån gång att själv ta lite extra fina bilder. Alltså typ hänga upp ett vitt lakan eller nå och sen ha lite rekvisita.. ni vet.. :D haha
Ja.. det borde jag prova.. Emil har ju mycket fina kläder så ja.. måste nog prova nån dag. Han fyller ju snart 6 månader så jag får väl försöka då. :)

______________________________

Tidigare idag försökte jag lägga in bilder på huset vi ska bo i i sommar men det gick inte. Jag har gjort ett collage men jag vet inte varför det inte går lägga in.. det står att det har inträffat ett internt fel..? Kan det vara så att filen är för stor kanske?
Hm.. måste nog prova göra den mindre..

Men ni får ha en bra kväll.

Bra låt!

http://www.youtube.com/watch?v=zr1pwZXf65w

Mini cooper vs. fyrhjuling

Emil måste ju få prov sitta i min bil innan jag säljer den.
Om jag hade råd skulle jag ha kvar min hundkoja men jag har nog tyvärr inte det. :/


Ja.. så stor är min bil! :)
Jag älskar min bil. Den är så fin! När jag nu säljer den så hoppas jag att jag får mycket för den. :)

fredag 13 maj 2011

Jätte konstigt..

.. för nu helt plötsligt finns det andra inlägget här också.. men det får väl vara två nästan likadana då!

Va tusan!

Jag hade ju lagt in flera bilder och skrivit en massa.. men det inlägget finns inte här!?

Åh!

Jag får väl göra ett nytt försök då!

______________________________________________________________

Vilken dag jag hade igår!
Dagen började redan kl sex på morgonen..

"god morgon mamma." :)
..av att lilleman hade vänt sig på magen i sin säng för andra gången. Det är ju tur att han är söt för jag kan väl erkänna att jag inte var speciellt sugen på att kliva upp redan då men vad gör man inte för världens sötaste grabb. :)

Vi skulle ju lix upp för att skjutsa pappa Johan på jobbet för vi behövde bilen så egentligen gjorde det inte så mycket att han vaknade tidigt just den dagen. När vi skjutsat Johan på jobbet åkte vi till ica MAXI för att handla. Det var härligt att handla redan kl 8, det var nog nästan bara jag och Emil där. När vi kom hem tog vi det lugnt och vilade en stund för sen skulle vi in till stan och träffa Andrea. Vi fikade och sen gick vi en sväng på stan. Riktigt trevligt faktiskt. Blev nästan ingen shopping för min del då det är fattigt i veckan. Jag köpte en solhatt (eller vad det nu heter) till lilleman och en tröja till mig som jag hittade på rean för 50 kr.
När klockan blev halv fem åkte vi och hämtade Johan på jobbet och sen åkte vi hem och hade en lugn och skön kväll.

Ja.. det var vad som hände i torsdags. Det var skönt att komma ut en sväng. Johan har varit tvungen att ha bilen hela veckan för han har haft "inskolning" på sommarjobbet i veckan så jag och Emil har varit hemma hela veckan.

_______________________________________

Nu kommer lite blandade bilder:

Emil beundrar sina gossedjur som har tagit plats i bokhyllan. Eftersom vi inte har nån annan plats till hans gossedjur och inget annat kan vara i bokhyllan så får gossedjuren stå där tillsvidare. Inte så snyggt men vem bryr sig? :)

Premiärtur i gungan som finns här på gården.

Premiärtur i sittdelen.

Jag och Emil myser!

Smart att ha en spegel så man kan se lilleman även fast man kör. :)

Emils nya skor, tufft va? haha

Jag har äntligen satt upp Emils lampa. Bättre sen än aldrig.

Jag tror att jag fick med det som jag hade skrivit om sist. Hoppas det här fungerar nu då..

Ha en bra helg!

torsdag 12 maj 2011

Vilken dag!


"God morgon mamma! :)"
Så här började min dag.
Det är tur att han är så söt när han väcker mig kl 6 på morgonen. :)
Det här är andra natten som han vänder sig på mage i sängen. Förra natten så låg han och pratade väldigt högljutt klockan 3 på natten. Han somnade inte om förrän vid 4.. Eftersom han fick käk då så trodde jag att han skulle sova ganska länge på morgonen men icket.. halv sju gjorde han morgon. Aja.. kunde ju ha varit värre. :)
Ja, imorse så vaknade jag av att han höll på grejja på i sängen.. han har börjat ta tag i sängkanten nu så det är nog dags att sänka botten nu!



Han beundrar sina gossedjur.
Eftersom inget annat kommer att kunna pryda bokhyllan så fick Emils mjukisar göra det. Det blev ju inte så jätte fint men det får vara sådär tills lilleman har fått ett eget rum.

Premiärtur i gungan som finns här på gården.

Premiärtur i sittdelen! Oj så stor min lilla kille har blivit!

Mys! :)
Mycket bra med en spegel där bak så att jag kan se lilleman när jag kör!

Visst har han fått snygga skor? haha. :)

Jag har äntligen satt upp lillemans lampa.. bättre sent än aldrig. :)

_____________________________________________________

Det här var ju bara några bilder.. får se om det kanske kommer fler inom inte alltför länge.
Hur som helst så har jag haft en riktigt bra dag idag.
Som sagt så gjorde lilleman morgon redan kl sex i morse och det gjorde väl inte speciellt mycket egentligen eftersom vi lix skulle skjutsa pappa Johan på jobbet idag då vi behövde bilen. Johan skulle vara på skolan kl kvart över 8 så när vi hade lämnat av han åkte vi på Ica MAXI och handlade. Det var riktigt härligt att handla så tidigt på morgonen. Nästan inget folk vilket var riktigt härligt! När vi handlat åkte vi hem och tig det lugnt, vilade en timme och sen så åkte vi in till stan igen men den här gången för att ta en fika med Andrea. Det var riktigt trevligt. Vi gick även en sväng på stan men det blev inte mycket shopping för min del då jag är extra fattig den här månaden. Emil fick sig en fin solhatt (eller vad det nu kallas) och jag hittade en myströja på rean för 50 kr. Vid halv fem tiden åkte Andrea hem och jag och Emil åkte och hämtade pappa på jobbet. Ikväll har det bara varit lugnt.
Som sagt, jag är väldigt nöjd med dagen! :)
Det var skönt att komma ut.

Imorgon är det äntligen fredag.
Ni får ha en bra helg!


måndag 9 maj 2011

Tävling

"UngMamma - Sveriges första tidning för unga mammor har dragit igång en tävling med ett presentkort värde 1000:- som vinst. Tävlingen hittas inne hos Chicmommy - grundaren avUngMamma."

Det ska vara så att om ni trycker på Chicmommy så kommer ni direkt till tävlingen men annars får ni gå in på den här sidan:
______________________________________________________________________


söndag 8 maj 2011

Hjärnan går på högvarv


Jag förstår inte varför det ska vara så.. varför börjar hjärnan arbete precis när jag ska gå i säng och sova? Blir det så för er också?

Nu låg jag och funderade på hur jag skulle kunna fixa till i köket. Huset som vi ska bo i i sommar kommer vi kanske nån dag i framtiden att köpa och därför börjar jag fundera redan nu på vad som skulle kunna göras.. och då kom jag att tänka på hur jag ska göra om i köket. Det ska ju förstås bli så billigt som möjligt eftersom vi inte har över speciellt mycket pengar. Men lite färg och nya tapeter skulle göra otroligt stor skillnad. Sen så jobbar både min mamma och Johans pappa på trätrappor så där kan man få tag i nya bänkskivor så vi skulle kunna komma undan ganska billigt tror jag och det skulle göra som jag sa otroligt stor skillnad. Och när jag väl kom in på att göra om kök så har vi ju ett fult kök även här i Hissjö (inte för att jag ids kosta på nå mycket i lägenheten men man kan ju alltid fantisera lite grann). I alla fall så är det jätte vitt i köket då allt är vitt. skåpluckor, kylskåp, frys och panel som tar upp halva väggen.. sen så är den lilla väggen som inte är täckt med panel målad ljusgrå så det är ganska ljust i köket. Inte för att det gör nånting egentligen men det är ju rätt så tråkigt.. så ja.. vad skulle man ha hittat på där inne?..

Staket, ja.. vad ska man ha för staket vid huset som vi ska bo i i sommar? Om vi nu nån gång köper det där huset så måste vi ju skaffa ett staket dit eftersom det ligger vid en stor väg där bilarna kör 90 plus att det ligger vid en tjärn eller vad man ska kalla det men då är frågan: Ska det vara ett typiskt vitt, vanligt staket eller ska det vara en gärdsgård eller ska det vara en buske eller ja.. ni vet!..'

Gärdsgård

Imorgon ska jag komma ihåg att tvätta, dammsuga, stöka undan och ja just ja.. jag måste ju ringa och höra vart mina pengar har tagit vägen för kläderna där som jag skickade tillbaka..

Sen måste jag ju komma ihåg att ringa till storebror och berätta att RC ska ha nån familjedag här i Hissjö nu till helgen. http://www.umearc.se/rcdagen Det vill han säkert komma och vara med på eftersom han kör en sån där liten (stor) helikopter..

På tisdag ska nog jag och lilleman åka på öppna förskolan på Umedalen och sen kanske vi skulle ha tagit en tur på rusta eller jysk för att se om det finns några billiga korgar som vi kan ha på hatthyllan. Då blir det kanske mindre rörigt och lättare att hitta kläderna man söker.. hm..

Det här är bara lite utav det jag låg och funderade på.. jag hatar när det blir sådär.. Oftast brukar jag behöva skriva av mig det jag tänker på och ibland spelar jag ett spel som jag har på min telefon.. och nu valde jag att skriva som ni ser.. :)

Nej, jag kanske ska prova gå i säng igen. Hoppas ni redan sover gott!
Vi hörs!


torsdag 5 maj 2011

Porträtt


Emil idag. :)
Jag tror att det blir den här bilden som ska pryda släktingarnas bokhylla.

____________________________________________________________

Här är min guddotter på sitt 3-årskalas. Jag gillar den här bilden. :)

Emil myser med Thea. :)

_________________________________________________________

Nej det var nog allt för idag.. har inte orkat lägga in bilderna från min mobil.. kommer nog ta ett tag för det var så många bilder jag ville lägga in.. men det blir nog bra.
Nu ska jag fika och sen sova.
Sov gott!

Tack..


.. för att jag har fått världens finaste son och att han dessutom är helt frisk!
Har suttit och läst två bloggar som handlar om två barn från två olika familjer men som lever med den hemska sjukdomen JEB, sjukdomen där huden i lossnar. Barnen har blåsor och sår över hela kroppen och de är otroligt infektionskänsliga.


Här kommer ett utdrag från Lilla Ellys blogg:
"Vad är JEB?

Epidermolysis Bullosa kännetecknas av benägenhet till blåsbildningar i huden. Epidermolysis betyder "avlossning av överhuden" och bullosa "blåsbildande". Vid Epidermolysis Bullosa-junktional uppträder blåsorna i övergången mellan överhuden och läderhuden. Elly får blåsor och mycket svårläkta sår av friktion, värme och tryck. Ibland uppkommer de även spontant. Det kan även bildas sår och blåsor i slemmhinnorna. JEB orsakar ofta tandproblem, håravfall, nagelförändringar, hornhinneavlossning, andningsproblem och heshet. Elly har problem med tänderna, hon har tappat nästan alla sina naglar, hon har en hes röst och kan få blåsor och sår även i ögonen.

Det finns olika former av JEB, men delas enklast upp i Herlitz och Non-Herlitz. Herlitz är den allvarligaste formen och leder oftast till en tidig död på grund av näringsbrist och blåsbildning i slemmhinnor och hud. Non-Herlitz däremot ger oftast en ljusare framtid då man med denna variant kan leva ett normallångt liv.

I dagsläget finns inget botmedel mot Epidermolysis Bullosa.

Sjukdomen är genetisk och nedärvs recessivt. Detta innebär att jag och Daniel båda är anlagsbärare och därmed bär på en skadad gen. När två skadade gener möts så utvecklas sjukdomen. Varje gång vi får barn löper vi en risk på 25% att få ett barn med JEB, 50% risk att få ett barn som är frisk bärare av sjukdomen (som jag och Daniel) och 25% chans att barnet blir friskt och inte anlagsbärare.

Det föds i snitt 1-2 barn/år med JEB i Sverige."


tisdag 3 maj 2011

Dålig uppdatering

Jag har varit dålig på att uppdatera nu den senaste tiden men ska försöka komma igång med bloggandet igen. Jag har massor med bilder som jag skulle vilja visa.
Ska se om jag kanske tar mig för att lägga in några bilder i morgon men räkna inte med det. Ni vet ju hur bra jag är.

Lilleman var tok söt för två nätter sen. Jag vaknade mitt i natten av nåt.. vet inte riktigt vad. Men som vanligt tittar jag ju till lilleman och den här natten har han lyckats lägga sig tvärs över sängen med fötterna som sticker ut utanför spjälerna. Haha.. det var riktigt sött. Tyvärr hade jag borta min kamera så jag fick nöja mig med en mobilbild. Den ska jag försöka lägga in imorgon.
Och nu när vi pratar om lilleman så var vi ju på BVC igår. Han har växt ordentligt sen sist vi var där. Han väger nu 7430 gram och är hela 71 cm lång. :)

Nu ska jag sova. Vi hörs!