Till 24 muffins:
- 20 gram jäst
- 6 1/4 dl vatten, 37 grader
- ca 14 dl vetemjöl special (går lika bra med vanligt mjöl)
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 2 tsk socker
- 2 tsk salt
- 1 msk smör
- ca 1 dl rismjöl (jag brukar inte använda mig av det då jag inte har det hemma)
Så här gör du:
- Lös upp jästen i ljummet vatten (37 grader). Blanda mjölet med bakpulver, socker och salt. Finfördela smöret i blandningen. Rör samman degspadet och tillsätt så mycket mjöl att du kan ta upp degen och knåda den. Knåda den smidig för hand i minst 10 minuter.
- Lägg degen i en oljad bunke, täck med plast och låt den jäsa i en timme. Stöt ner den med ett rejält knytnävsslag efter halva tiden, täck och jäs vidare.
- Dela degen i fyra delar och dela varje del i sex bitar. Rulla varje bit till en rund bulle. Täck med bakduk och låt dem vila på bakbordet i 10 minuter.
- Flytta över bullarna till två bakpappersark. Sikta rismjöl över bullarna, täck med handduk och lägg på två plåtar som tyngd, för att platta till bullarna. Jäs i ytterligare 30 minuter.
- Värm ugnen så varmt det går. Förvärm en plåt i 10 minuter. Flytta över bakpappret med bullarna till den varma plåten och grädda i 5 minuter. Ta ut plåten, vänd bröden med en stekspade och grädda dem i 3-4 minuter till, så att även undersidan får färg.
- låt bröden svalna på galler under bakduk och grädda nästa plåt på samma sätt.
- Om det blir över bullar är det perfekt att frysa in bullarna i halvor, som du sedan kan ta direkt från frysen till brödrosten.
De gånger som jag testat detta bröd har jag skippat rismjölet och istället haft i grahamsmjöl (ca 1 dl) och hade även i lite krossade linfrön vilket blir super gott och är väldigt bra för magen.
Receptet kommer från min absoluta favorit-recept-bok som ser ut så här:
Receptet kommer från min absoluta favorit-recept-bok som ser ut så här:
![]() |
Finns att köpa för 79 kr på adlibris.se |
Ja, det var det. Nu borde jag besöka sängen. Sov gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar